Manewry Ratownicze!

Piątkowy wieczór szybka mobilizacja grupy, po przybyciu do miejsca koncentracji informacja o zaginięciu dwóch mężczyzn w miejscowości Rzepnik – to tylko scenariusz, jaki nasi ratownicy oraz wolontariusze przerabiali podczas wczorajszych ćwiczeń.

Głównym celem ćwiczeń było doskonalenie technik poszukiwania osób zaginionych w terenie leśnym z wykorzystaniem urządzeń do nawigacji GPS oraz omówienie technik poszukiwawczych takich jak szybkie trójki poszukiwawcze (STP), metody Systematycznego Przeszukania Dróg (SPD) oraz techniki Tyraliery.

Omówiliśmy również różne scenariusze poszukiwawcze wykorzystywane w działaniach ratowniczo – poszukiwawczych. W ramach ćwiczeń udało się skutecznie przeszukać wyznaczony obszar, odnaleźć osoby zaginione, udzielić im pierwszej pomocy. Dodatkowym wyzwaniem było prowadzenie działań po zmroku w dość trudnym terenie.