Jak zostać wolontariuszem

Oczekiwania wobec członków zespołu

Zaangażowanie

Przyjmując nowych członków do grupy, oczekujemy zaangażowania w różne działania naszej grupy. Członkostwo w grupie nie ogranicza się tylko do akcji ratowniczych – dużo czasu i energii poświęcamy również na wspieranie organizacyjne grupy, pomoc innym członkom grupy w szkoleniu, udział w pokazach, konserwację sprzętu, zdobywanie funduszy, kontakty z prasą.

Wszyscy członkowie grupy poszukiwawczo-ratowniczej mają obowiązek regularnie uczestniczyć w treningach (75 % obecności w skali 6 miesięcy). Treningi odbywają się dwa razy w miesiącu, zazwyczaj na weekendach.

Okres próbny trwa 12 miesięcy, podczas których kandydaci przede wszystkim uczą się podstaw, pozorują i asystują bardziej doświadczonym ratownikom

Predyspozycje psychiczne i fizyczne

Do przesyłania zgłoszeń zapraszamy osoby pełnoletnie, zdrowe, w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Szkolenie i praca ratownika są bardzo obciążające. Trenujemy i pracujemy w każdych warunkach, niezależnie od pogody, w ciemnościach, w deszczu, śniegu, upale. Zastanów się, czy możesz, lubisz i chcesz tak działać.

Aby zostać ratownikiem dopuszczonym do udziału w akcjach poszukiwawczych, musisz między innymi odbyć oraz ukończyć kurs KPP oraz mieć ukończone 18 lat.

Jedną z najważniejszych cech decydujących o przyjęciu do grupy jest umiejętność pracy zespołowej. Oznacza to, że pracujesz na rzecz grupy, oraz innych ludzi. Twoje sukcesy będą szły na konto grupy, bo w działaniach ratowniczych nie ma miejsca na indywidualną sławę. Jako członek formacji mundurowej będziesz podlegał rozkazom przełożonych, które musisz wykonać, nawet jeśli ich nie rozumiesz albo wydają ci się niesłuszne – osoba, która je wydała ma jednak na ogół dużo większe doświadczenie i wiedzę niż Ty.

Ważną cechą idealnego kandydata jest też potrzeba samodoskonalenia. Często zdarzają się nam trudne momenty, wymagające przełamywania własnych ograniczeń, konfrontowania się ze swoimi wadami i słabościami w konstruktywny sposób. Czy jesteś na to gotowy?

Kwestie finansowe

Wszyscy członkowie grupy to wolontariusze – oznacza to, że nie dostajemy za swoją pracę i swój czas wynagrodzenia, a w praktyce sami finansujemy szkolenia, dojazdy, podstawowe wyposażenie (np. ubrania i buty do ćwiczeń w terenie) i drobny sprzęt z własnych kieszeni.

Godzenie ratownictwa z życiem (zawodowym, osobistym, rodzinnym)

Ratownictwo to nie jest hobby po godzinach. To sposób na życie. Członkostwo w grupie pożera czas wolny. Zastanów się, czy możesz regularnie i niezawodnie poświęcić czas na treningi, sezonowo pokazy, dodatkowe szkolenia, wykłady.

Wyjazdy na akcje mogą zdarzyć się w każdej chwili, w nocy, w święta, w czasie pracy. Może się zdarzyć, że wezwanie przyjdzie w momencie gdy będziesz nakrywał do stołu dla rodziny, będziesz w połowie namiętnej randki lub właśnie wyruszał z dziećmi na wycieczkę za miasto. Czy na pewno chcesz rzucić wszystko i jechać na akcję?

Absolutnie niezbędne jest, aby Twoi bliscy rozumieli i wspierali Twoją decyzję o wstąpieniu do grupy ratowniczo – poszukiwawczej. Ich wsparcie i wyrozumiałość będą bardzo potrzebne gdy kolejne popołudnia i weekendy będziesz spędzać na treningach i manewrach.

Co zyskujesz

Jeśli mimo wszystko chcesz do nas dołączyć, czeka na Ciebie niesamowita pasja i ciekawie spędzony czas w doborowym towarzystwie. Staniesz się częścią zespołu – wszyscy będziemy pracować dla Ciebie, tak jak i Ty będziesz pracować dla nas. Poznasz ludzi, z którymi sprawdzisz się w różnych warunkach i będziecie mogli na sobie nawzajem polegać. W procesie szkolenia będziesz nabywać wiedzę i umiejętności, które nierzadko trudno jest zdobyć gdziekolwiek indziej. Spotkasz niezwykłych ludzi i poznasz ich historie. Będziesz rozwijać się jako specjalista, ale i jako człowiek – bo satysfakcja, którą wynosi się z pracy w zespole ratowniczym nie ma sobie równych.

Czekamy na Ciebie! Masz pytania? Zadzwoń lub napisz !

tel. +48 600 – 103 – 071
mail: fundacjawsparcie112@poczta.pl