Misie Ratownisie

Akcją „Misie Ratownisie” jest jednym z czterech programów prowadzonych przez Fundacja Wsparcie112. Naszym celem jest przekazanie pluszaków do jednostek Straży Pożarnych, zespołów Ratownictwa Medycznego i innych służb, aby były one wsparciem dla najmłodszych w ciężkich chwilach!

Miś ratowniś w świadomości dziecka uosabia domowe ciepło, bezpieczeństwo, czułą i serdeczną bliskość rodziców, czyli wszystko to, co traci ono w wyniku np. nieszczęśliwego wypadku. Dlatego w sytuacjach, kiedy potrzebne jest znalezienie zastępczego źródła oparcia, skupienie / odwrócenie uwagi czy nawiązaniu kontaktu z dzieckiem pluszak może okazać się bardzo użyteczny!

Miś ratowniś pomaga dziecku wyciszyć się, przełamać nieśmiałość. Dla dzieci wypadek, pobyt w karetce, szpitalu to wielki szok. W tych chwilach pocieszy ich pluszak.

Każde dziecko Misia zabiera do domu, dlatego potrzebujemy na prawdę wiele zabawek! Dzięki niemu łatwiej i szybciej można nawiązać kontakt oraz uzyskać informację, np.: „Pokaż mi co boli misia.”, „Czy miś może poruszać łapką?” Miś absorbuje uwagę dziecka, odwraca ją od „tragicznego” otoczenia.

Podczas ostatniej edycji akcji „Misie Ratownisie” ratownicy i wolontariusze z Krosna zebrali ponad 100 tysięcy pluszowych misiów, które dodadzą otuchy dzieciom na miejscu wypadku czy pożaru. Organizatorzy akcji chcą, by w przyszłym roku misie zbierała cała Polska.

Film promujący ogólnopolską akcję Misie Ratownisie – wielka akcja!
którą organizujemy wspólnie z Krośnieńskim portalem ratowniczym Krosno112.pl

Media o nas: